Een gezonde warme maaltijd op school: dat is het het bijna hartstochtelijke pleidooi van Open Vld-er Jean-Jacques De Gucht. Als dat in Ierland mogelijk is, waarom dan niet in Vlaanderen? Met zijn uitspraken zet hij zijn coalitiepartner Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) flink onder druk. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Deze week wordt onze aandacht volledig opgeslorpt door het debat over de betaalbaarheid van de schoolfacturen. Scholen moeten niet alleen voedsel geven aan de geest maar ook aan het lichaam. Want wie honger heeft kan niet goed leren. Maar of de school dat allemaal alleen kan oplossen, is een andere kwestie. “Elk kind moet in elke school een gezonde warme maaltijd kunnen krijgen. En voor diegenen die uit een moeilijke sociaaleconomische situatie komen, moet dat gratis zijn. Dat is gewoon logisch”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “Kinderen die honger lijden, kunnen zich niet meer concentreren en worden onhandelbaar. Dat past niet in het Vlaanderen van de toekomst.”

Wat misschien op het eerste gezicht een voorspelbaar debat leek te worden over schoolfacturen, draaide onverwacht uit op een politiek steekspel. Niet alleen tussen oppositie en meerderheid, maar vooral met kritiek vanuit cd&v en Open Vld op regeringspartner N-VA. “Waarom blijft dit parlement doof en blind hiervoor? Als wij in de toekomst een kennismaatschappij willen blijven, dan gaan we ervoor moeten zorgen dat iedereen meekan. Vandaag ondergraven we dat, simpelweg omdat we totaal blind blijven voor het feit dat er een gigantisch aantal kinderen niet dezelfde kansen krijgt om deel te nemen aan ons onderwijs”, aldus De Gucht in Studio Vlaams Parlement.