Wie in de buurt van de fabriek woont, kan de chocolade van Callebaut ruiken. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) heeft een band met het bedrijf. Hij kent vele werknemers van Callebaut die nu misschien hun job kwijt zijn en heeft weinig begrip voor de herstructurering van het bedrijf. Hij praat erover met journalist Marc Van de Looverbosch in Studio Vlaams Parlement.

Eind februari kondigde chocoladefabriek Barry Callebaut aan 500 jobs te schrappen in verschillende Belgische vestigingen. Vooral Wieze, een deelgemeente van Lebbeke, wordt hard getroffen. Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) spreekt van een ‘bittere pil’ voor de werknemers. “Callebaut heeft ervoor gekozen om spaarzamer te werken en wie is daar het slachtoffer van? De werknemers en administratie.”

Amper één dag na de aankondiging ontvingen Barry Callebaut-medewerkers een bericht van de Belgische directie om meer overuren te presteren. De liberale vakbond ACLVB haalde zwaar uit naar het bedrijf. “Té absurd voor woorden”, klinkt het. Ook Meremans begrijpt de acties van Callebaut niet. “Dat is gewoon cynisme ten top. Ik begrijp dan ook volledig de reactie van de vakbonden, die trouwens goed werk leveren. Nu zal bekeken worden of het jobverlies kan worden beperkt. Nadien is het ook belangrijk om de ontslagen werknemers zo snel mogelijk te heroriënteren naar een nieuwe job.”

Verkiezingsplan Meremans

Meremans zal geen kandidaat meer zijn voor de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni. Hij wil zich volledig focussen op zijn thuisstad Dendermonde. “Er zijn verschillende redenen waarom ik nationaal niet meer opkom. Zo had de partij mij een plaats op de federale lijst aangeboden, maar dat zag ik niet zitten. Ik ga mij nu volop toespitsen op de gemeente Dendermonde en meedingen naar de burgemeestersjerp”, aldus Meremans in Studio Vlaams Parlement.