Preteaching
Tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement krijgt Ben Weyts als minister van Onderwijs een waslijst aan vragen over de gevolgen van de coronacrisis op zijn beleidsdomein. Een aantal parlementsleden stelt vast dat de uitwerking van het concept ‘preteaching’ veel beter kan. Ook over het gebrek aan laptops voor kansarme leerlingen en kwetsbare groepen, rijzen nogal wat vragen.

De paasvakantie is voorbij. Leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs kregen voor het eerst in vijf weken nieuwe leerstof voorgeschoteld. Dit via de methodiek van ‘preteaching’, de zogenaamde aanlooplessen. Maar dat aanloopleren blijkt nog niet zo simpel. “Het onderwijs heeft als eerste taak om kinderen op te leiden, kennis en vaardigheden bij te brengen, maar het is natuurlijk ook een deel opvang. Ouders kunnen niet thuis leraar spelen en tegelijkertijd gaan werken. Dat gaat niet. Om nog maar te zwijgen over de bijkomende stress die preteaching op heel wat gezinnen legt, zeker op precaire gezinnen”, zegt Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).

Daarnaast bleek het digitale leerplatform ‘Smartschool’ de toestroom op de eerste dag na de paasvakantie niet aan te kunnen. “De totale toename in het gebruik gaat voor sommige onderdelen van Smartschool tot het 40-voudige ten opzichte van normale lesdagen. Helaas moeten we vaststellen dat de toename in het gebruik deze maandagochtend bij de heropstart van de lessen dusdanig groot was dat Smartschool op bepaalde momenten voor bepaalde scholen minder vlot beschikbaar was”, klonk het. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het systeem niet gecrasht. “Voor meer dan de helft van de scholen is het ook perfect gelopen; zij ondervonden niets van de hinder. Ik vind dat we op dat vlak goed werk hebben geleverd met het hele onderwijsveld”.

Laptops

Enkele weken geleden kondigde minister Weyts aan op zoek te gaan naar 10.000 laptops voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die thuis geen computer hebben. “Maar zij zijn niet de enige. De vraag wordt steeds groter en dus ook de nood aan laptops; in totaal loopt de vraag op tot bijna 20.000 stuks”, zegt Digital For Youth, de organisatie die het project organiseert. Volgens hun website zijn er echter nog geen 3500 laptops van de 20.000 gezochte laptops bij hen vertrokken. “Er zijn er bijna 3500 vertrokken, er zijn er 5278 verwerkt, wat wil zeggen dat die klaar liggen voor verzending, en we hebben al 12.700 gebruikte laptops ingezameld. We moeten alleen zien dat we ze zo snel mogelijk kunnen verspreiden, maar daar kampen we natuurlijk met dezelfde hinder waar iedereen die een activiteit uitoefent in dit land, mee kampt”, aldus minister Weyts.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 22 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.