De uitbarsting van geweld in Brussel na het verlies van België tegen Marokko heeft felle reacties uitgelokt. Wie heeft er nu schuld aan? Wat kan de politie doen om er iets aan te veranderen? Journalist Marc Van de Looverbosch praat daarover met Vlaams Volksvertegenwoordiger Orry Van De Wauwer (cd&v).

Voetbal zou een feest moeten zijn. Maar dat was zeker niet het geval toen België werd verslagen door Marokko. In Brussel brak spontaan een vreugdefeest uit dat eindigde in spoor van vernieling. Ging het hier om een Marokkaans probleem of om een groepje jonge criminelen die de boel verzieken? “Het geweld dat heeft plaatsgevonden moeten we heel sterk veroordelen. Enkele honderden jongeren zijn ver over de schreef gegaan. Maar we mogen niet vergeten dat voor duizenden andere supporters voetbal wel een feest was”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Orry Van de Wauwer (cd&v).

Van de Wauwer hekelt het feit dat sommige partijen de rellen in Brussel gebruiken om hun partijstandpunt te verdedigen. “Als hooligans van verschillende voetbalploegen met elkaar op de vuist gaan, dan hoor je deze partijen niet. Maar als het gaat over de Marokkaanse gemeenschap wel”, stelt Van de Wauwer vast. “Vlaams Belang zegt dat er een ‘Marokkanenprobleem’ is, dat is verwerpelijk en onjuist. Enkele honderden jongeren hebben geweld gepleegd en zaken vernield, niet de hele Marokkaanse gemeenschap.”

Brusselprobleem

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wijst met de vinger naar de stad Brussel en zegt dat de Vlaamse steden en gemeenten het veel beter doen. Van de Wauwer beaamt dit. “Het probleem van de rellen na de match Marokko-België vond voornamelijk in Brussel plaats, en niet in steden als Antwerpen of Genk. Ons inburgeringstraject werkt veel beter in Vlaanderen. Dat hebben de rellen in Brussel nogmaals aangetoond.”