Niemand kan onbewogen blijven onder de gruwelijke beelden uit de Gazastrook die we dagelijks te zien krijgen. Moeten er dan geen sancties komen of een boycot tegen Israël? We vragen aan PVDA-fractieleider Jos D’Haese of de Vlaamse Regering wel überhaupt iets kan doen.

Vijf maanden geleden zaaide Hamas terreur en dood in Israël. Ongeveer 1200 mensen werden gedood en 253 werden ontvoerd. De tegenaanval van Israël was snel en hard, maar is het nog proportioneel? De toestand in Gaza is zo verschrikkelijk dat vele partijen oproepen tot een boycot van Israël. “De tegenreactie van Israël is compleet disproportioneel. We zijn nu vijf maanden later en het ziet er ook niet naar uit dat het geweld zal stoppen. De slachtoffers die Hamas heeft gemaakt op 7 oktober komen niet terug door er twintig keer meer te maken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos D’Haese (PVDA). Hij roept dan ook op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Pas nadien kan er gekeken worden naar een leefbare oplossing voor het decennialange conflict Israël-Palestina.

Doorvoer militaire goederen

De voorbije weken ontstond veel ophef over de doorvoer van militaire goederen via Vlaams grondgebied naar Israël. Zo zou de Israëlische rederij ZIM, actief in de Antwerpse haven, de voorbije weken bijna 250 ton aan munitie hebben vervoerd via de Antwerpse haven richting Israël. D’Haese roept de Vlaamse Regering op om de doorvoer van wapens naar Israël een halt toe te roepen. “De haven van Antwerpen had nooit het licht op groen mogen zetten voor de doorvoer van oorlogswapens naar Israël. De Vlaamse Regering had dit moeten tegenhouden. Wapens mogen niet geëxporteerd worden naar conflictgebieden en toch gebeurt het.”

Daarnaast wil D’Haese dat Vlaanderen Israël boycot. Maar minister-president Jan Jambon ziet in zo’n boycot weinig heil. D’Haese reageert teleurgesteld. “Waarom geeft deze Vlaamse Regering geen duidelijk signaal door te zeggen dat Israël moet uitgesloten worden van het Eurosongfestival en het EK-voetbal? We kunnen toch nu geen voetbal spelen en feestjes vieren met Israël? Toen Rusland Oekraïne binnenviel, hebben we meteen een signaal gegeven dat de acties van Rusland niet door de beugel kunnen. Maar voor Israël doen we dit niet, waarom?”, aldus D’Haese in Studio Vlaams Parlement.