Coronacrisis
De jongste weken is er een sterke stijging van het aantal mensen dat geïnfecteerd is geraakt met COVID-19, het zogenaamde coronavirus. Overal worden maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Tijdens de plenaire vergadering vragen zowel meerderheid als oppositie om alles op alles te zetten in de strijd tegen het coronavirus.

“De epidemie neemt ergere vormen aan. De negatieve gevolgen zijn groot en dreigen nog groter te worden”, zo opende minister-president Jan Jambon de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Door de nieuwe corona-maatregelen verliep de zitting in aangepaste vorm. Enkel de zeven fractieleiders, de Vlaamse regering en de voorzitter waren aanwezig.

Zowel meerderheid als oppositie steunen de maatregelen van de Vlaamse Regering in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. “Uitzonderlijke omstandigheden vragen verantwoordelijke politici, politici die samen oplossingen zoeken. Wij steunen de genomen maatregelen door de Vlaamse Regering. Zo kan de regering volop focussen op de aanpak van dit virus, en dat is nodig”, zegt Björn Rzoska (Groen).

Kritiek

Toch was er ook uit linkse en rechtse hoek kritiek. “Deze coronacrisis is absoluut een wake-upcall. De realiteit is: we zijn niet voorbereid. Dat merk je vandaag. De communicatie van de overheid is niet altijd even helder. De instructies voor het werkveld komen soms te traag, en zijn soms onvolledig. Het is eigenlijk duidelijk dat er nergens op onze departementen een scenario klaarligt over hoe te reageren en wat te doen als zo’n gigantische gezondheidscrisis uitbreekt”, zegt Hannelore Goeman (sp.a).

Ook Chris Janssens (Vlaams Belang) begrijpt niet waarom er niet sneller en kordater werd opgetreden. “Alhoewel onze beleidsmensen op de hoogte waren van de vernietigende kracht van het virus, werden diegenen die terugkeerden uit risicogebieden, niet systematisch gescreend, laat staan in quarantaine gezet. Er wordt ook geen geheim van gemaakt dat er nauwelijks getest wordt. Mondmaskers konden massaal opgekocht worden door particulieren. Ik stel toch de vraag: waarom kan hier niet wat er in het Verre Oosten kan, met name massaal testen en duidelijke informatieverstrekking over de risicoplaatsen?”.

Economische relance

Minister-president Jan Jambon reageerde dat elke genomen maatregel kwam na advies van specialisten op het terrein en wetenschappers. “De dag dat de wetenschappers zeggen: ‘algemene lockdown’, dan gaan we dat ook doen”. Daarnaast zal de minister-president elke suggestie een voor een bekijken, zonder een onderscheid te maken tussen meerderheid en oppositie. Ook kondigde hij aan dat de Vlaamse regering start met een economische relanceplan voor na de coronacrisis.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden. Na de plenaire sprak Jan De Meulemeester met meerderheid en oppositie. De interviews kan u herbekijken via volgende links:

  1. Interview met Wilfried Vandaele (N-VA)
  2. Interview met Björn Rzoska (Groen)
  3. Interview met Peter Van Rompuy (CD&V)
  4. Interview met Hannelore Goeman (sp.a)

Lees ook: Live om 14u: Gedachtewisseling coronacrisis en stemming nooddecreet

Studio Vlaams Parlement, woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.