Een piepklein studentenkamertje zonder badkamer in Gent kost al gauw 700 euro/maand. Wie kan dat nog betalen? Bovendien stijgt de studentenpopulatie tien keer sneller dan het aantal koten. Die dure studentenkoten zijn al langer een doorn in het oog van vele partijen. Nochtans heeft de Vlaamse regering al ettelijke miljoenen vrijgemaakt om er toch voor te zorgen dat er een ‘basiskot’ komt dat betaalbaar is. Too little, too late vindt Maxim Veys (Vooruit). Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Uit de jongste bevraging, op basis van gegevens van 2023, van Diggit Studentlife en de vastgoedadviseur Stadim blijkt dat de gemiddelde prijs voor een kamer in tien studentensteden in België gemiddeld op 470 euro uitkwam. Dat is bijna 7 procent meer dan het jaar voordien. “Wat je vroeger voor een appartement betaalde in een stad, betaal je nu voor een kot”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys (Vooruit) vast. “De overheid moet ingrijpen. Als je de woningmarkt zomaar loslaat dan leidt dat niet tot betaalbaar wonen.”

Door de stijgende prijzen zoeken studenten creatieve manieren om goedkoop een woonplaats te vinden. Zo huren ze met verschillende studenten een groter huis, wat vaak goedkoper is dan het huren van een kot. “Maar dat gaat dan weer ten koste van een gezin. Dat zorgt voor enorm veel concurrentie op de woningmarkt”, zegt Veys in Studio Vlaams Parlement. “Heel veel mensen die een woning huren, willen een woning kopen maar kunnen niet genoeg sparen omdat huren zo duur is. En nu vinden gezinnen moeilijker een woning om te huren, omdat studenten op zoek gaan naar een huis of appartement omdat de prijzen van studentenkamers zo hoog zijn.”

Overheidsingrijpen

Om het onevenwicht op de woningmarkt aan te pakken, zou de overheid kunnen ingrijpen. Maar is zo’n overheidsingrijpen wel een goed idee? “Studenten willen niet alleen een betaalbaar kot maar ook een betaalbare huurwoning na dat kot. En dat is allemaal aan elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om vooral in te zetten op de sociale huurmarkt. Want op dit moment staan er bijna 180.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, die momenteel allemaal op de private huurmarkt zitten. Dat maakt dat er meer concurrentie is, dat maakt dat die prijzen stijgen en dat allemaal heeft een enorme impact op de woningmarkt”, aldus Veys.