VRT laat zich betalen voor uitzendingen op locatie
De VRT vraagt vergoedingen aan culturele organisaties om op locatie radio te maken. Verschillende parlementsleden maken zich zorgen over de redactionele onafhankelijkheid en oneerlijke concurrentie van de grote cultuurhuizen tegenover de kleinere spelers. Vlaams minister voor Media Sven Gatz reageert in de commissie op de mediastorm van de laatste weken. Ook de VRT mocht zich in de commissie onder leiding van CEO Paul Lembrechts komen verdedigen.

Via verschillende media kwam aan het licht dat organisaties en culturele instellingen tegen betaling aandacht kunnen krijgen op de VRT-radiozenders. Zo stond er te lezen in De Standaard van 5 oktober dat het zo’n 4000 kost euro om een live-uitzending van ‘Culture Club’ op Radio 1 en ‘Pompidou’ op Klara naar je toe te halen. Wie het Radio 2-programma ‘De Madammen’ op locatie wil telt al snel 9750 euro neer. “De grenzen tussen de informatieopdracht van de openbare omroep en reclame dreigen te vervagen. Daarom wil ik graag dat de VRT in alle transparantie toelicht op welke manier de redactionele keuzes omtrent dergelijke ruilopdrachten tot stand komen en uitklaart hoe deze vergoedingen te rechtvaardigen vallen”, zegt Katia Segers (sp.a)

De samenwerkingen waren vorig jaar goed voor 0,64 procent van de totale inkomsten van de omroep. “Peanuts”, zegt Segers. “Ik vind dat onvoldoende om daarvoor de geloofwaardigheid en de onafhankelijkheid van de VRT op het spel te zetten”. Maar volgens Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT, bestaan er geen peanuts meer in het budget. “De VRT moet schrapen om ervoor te zorgen dat ze haar opdracht kan blijven uitvoeren op alle mogelijke platformen: digitaal, radio, televisie en alles wat daar in de toekomst nog bij kan komen. Er zijn geen peanuts meer, dus we hebben alle middelen nodig die we kunnen verwerven”, aldus Lembrechts.

Perceptieprobleem

Omdat er een perceptieprobleem is ontstaan heeft de VRT bepaalde maatregelen genomen. “De belangrijkste daarvan is het schrappen van die type B-overeenkomsten. We geloven wel dat een interventie op locatie, bijvoorbeeld bij die binnenwateren, bij de opdracht van Radio 2 hoort, namelijk aandacht hebben voor wat er in Vlaanderen leeft. We willen wel absoluut de verwarring vermijden dat daarvoor betaald zou kunnen worden”, aldus Peter Claes, algemeen directeur Media & Productie, VRT.

Studio Commissie, maandag 22 oktober 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.