1. Actualiteitsdebat over het Klimaatplan

De Vlaamse regering heeft na enkele weken onderhandelen haar update van de energie- en klimaatinspanningen richting 2030 klaar. In het nieuwe klimaatplan scherpt ze de klimaatambities aan. Om de vooropgestelde doelstelling van -40 procent broeikasgasemissies in 2030 te halen, neemt de regering een aantal extra maatregelen. Zo wordt de premie voor aardgascondensatieketels nog dit jaar afgeschaft, komen er meer premies voor warmtepompen, wordt de kilometerheffing voor vrachtwagens uitgebreid en komt er een steunmechanisme om de elektrificatie van het wagenpark te versnellen.

Voor oppositiepartij Groen gaat het vernieuwde Vlaams Energie- en Klimaatplan niet ver genoeg. “Elke stap vooruit voor het klimaat is nodig en goed, maar we hebben nood aan grote sprongen. Met deze magere ambitie mist de Vlaamse regering haar laatste kans deze legislatuur om echt klimaatbeleid te voeren”, stellen Groen-fractieleider Mieke Schauvliege en parlementslid Staf Aerts in de pers.

Het Uitgebreid Bureau ging akkoord met een vraag van de Groen-fractie om de agenda van de plenaire vergadering van 17 mei 2023 aan te vullen met een actualiteitsdebat over dit nieuwe klimaatplan.

Verloop van het debat

openingsstatement van maximum 3 minuten door elke fractie zonder onderbreking;
repliek van de Vlaamse Regering van maximum 10 minuten;
debat met maximum 3 minuten spreektijd per fractie met mogelijkheid tot onderbrekingen

De sprekersvolgorde

Groen
PVDA
N-VA
Vlaams Belang
cd&v
Open Vld
Vooruit

De ministers Zuhal Demir, Matthias Diependaele, Lydia Peeters en Jo Brouns zijn uitgenodigd om het actualiteitsdebat bij te wonen. Het aantal actuele vragen die aansluitend worden geagendeerd, wordt beperkt tot één per fractie.

2. Actualiteitsdebat over dalende leesvaardigheid

Het Uitgebreid Bureau ging akkoord met een vraag van de Vooruit-fractie om de agenda van de plenaire vergadering van 17 mei 2023 aan te vullen met een tweede actualiteitsdebat over de resultaten van het PIRLS-onderzoek 2021 naar de leesvaardigheid bij Vlaamse leerlingen.

Verloop van het tweede debat

openingsstatement van maximum 3 minuten door elke fractie zonder onderbreking;
repliek van de Vlaamse Regering van maximum 5 minuten;
debat met maximum 3 minuten spreektijd per fractie met mogelijkheid tot onderbrekingen.

De sprekersvolgorde van het tweede debat

De sprekersvolgorde van het actualiteitsdebat op basis van de chronologie van ingediende initiatieven is:

Vooruit
N-VA
Vlaams Belang
cd&v
Groen
Open Vld
PVDA

Minister Ben Weyts is uitgenodigd om het actualiteitsdebat bij te wonen.

Geen vragenuurtje

Het Uitgebreid Bureau heeft beslist dat er geen actuele vragen zullen zijn.

Live uitzending

Volg deze twee debatten woensdag 17 mei vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Studio Vlaams Parlement

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Woensdagavond, na afloop van de plenaire, volgt in het duidingsmagazine ‘Studio Vlaams Parlement’ een uitgebreid verslag. Daarna tot donderdag 18u te bekijken in de nieuwslus.

U kan dit debat ook rechtstreeks volgen via de webstream: